Nieuw ! Tapas Box 2 personen
Assortiment “Iberische” specialiteiten
-
Olijven variëteit, Tapenades & Humus
-
Cecina De Buey, Geroosterde Amandel & Idiazabal Kaas
-
Soep pastinaak met chorizo
-
Ambachtelijke kroketjes
-
Pincho Hasta La Vista
-
Albondigas
Inclusief Pan fello (spaanse grissini) & Barra Gallega (stokbrood)
Prijs: 32€/pp
Te bestellen per box van minimum 2 personen
Tapas bij Hasta La Vista
Bij Hasta La Vista kan je terecht voor een ruime waaier aan koude en warme tapas, die hetzij als maaltijd (combinatie van verschillende tapas) hetzij als aperitiefhapje of pintxos (prikkertjes met allerhande ingrediënten) kunnen aangeboden worden:
Koude tapas:
- gemarineerde ansjovisjes
- chorizo: kruidige salami
- gemarineerde mosselen (seizoen)
- tonijnhapje met ansjovis
- dadels
- geitekaas
- tortilla (eiertaart: eigen bereiding)
- serrano ham
- iberische kaas
- gazpacho (koude groentensoep)
Warme tapas:
- vleesballetjes met look en saus
- konijn met look
- calamares met eigen gemaakte tartaarsaus
- gebakken gamba’s met look
- kroketjes met kaas en ham
- kroketjes met tonijn
- gebakken kippeboutjes
- zuiderse worstjes
- scampi’s in pittige tomatensaus
- quiche Hasta La Vista
- patatas bravas (gebakken aardappel met sausje)
Aperitiefprikkertjes met:
- asperge, artisjok, olijf en kerstomaat
- kaas, zongedroogde tomaten, ansjovis
- tonijn, augurk, artisjok, ansjovis
- kerstomaat, artisjok, scampi, ansjovis
- groenten (champignon, tomaat,…)
- kip, scampi, dadel met spek
- scampi, spek, champignon
- kip, scampi, worstje
Aperitiefhapjes:
- piquillo: gevuld paprikaatje met tonijn
- bordje iberisch goud: lomo, salchicon, jamon iberico en chorizo (artisanale producten afkomstig van het wereldberoemde Iberische zwartpootvarken)
- bordje iberische kaas
Het volledige aanbod tapas en aperitiefhapjes (inclusief prijzen) is te verkrijgen op eenvoudig verzoek via telefoon of via ons contactformulier op deze website.
De oorsprong van tapas (pintxos) of Spaanse aperitiefhapjes
Een tapa (meervoud: Tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd.
De oorsprong van de ‘tapa’ is omstreden, maar vast staat dat het woord ‘tapa’ (meervoud ‘tapas’) is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tapar’, hetgeen afdekken of bedekken betekent. ‘Tapa’ is dan ook letterlijk te vertalen als ‘deksel’. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.
De oorsprong zou terug te voeren zijn tot de jaren 1500 en Keizer Karel V. Onder zijn bewind vertrok van het zuiden van Spanje om het uur een paard en ruiter naar de Zuidelijke Nederlanden waar Margaretha van Parma zijn vertegenwoordigster was. Onderweg stopten de ruiters vaak in herbergen om iets te drinken. Al snel werd vastgesteld dat heel wat ruiters ronduit dronken op hun paard zaten, dus heeft Keizer Karel geordoneerd dat alle herbergen in Spanje bij de drank ook voedsel moesten aanbieden. Zodoende werd vermeden dat de ruiters enkel wijn of alcohol dronken en geen voedsel tot zich namen. Vandaar het gebruik om (voornamelijk in Spanje) kleine hapjes, tapas, bij de drank te serveren.
Er zijn duizenden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serrano-ham, olijven, ‘calamares’ (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en ‘albondigas’ (Spaanse gehaktballetjes). In de noordelijke regio’s, waaronder Baskenland, gaat het meestal om ‘pintxos’, kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, vegetarisch of een combinatie ervan).
Enkele klassieke spaanse tapas
Jamon iberico:
Pata negra (“zwarte poot”) is in de volksmond de gebruikte term voor de Spaanse Iberico ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd.
De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken. Het is echter geen officiële benaming meer voor deze ham, in Spanje is deze term zelfs verboden. De Ibérico ham wordt officieel geclassificeerd in verschillende kwaliteiten: van Jamón Ibérico de Cebo, Jamón Ibérico de Cebo Campo, Jamón Ibérico de Recebo tot (de beste) Jamón Ibérico de Bellota.
Alleen de hammen van de varkens die in hun laatste groeifase uitsluitend met eikels (bellotas) en grassen in en uit de vrije natuur (dehesa) zijn gevoed mogen Jamón Ibérico de Bellota (achterpoot) of Paleta Ibérica de Bellota (voorpoot) genoemd worden. Dit is vastgelegd in de Spaanse wetgeving. Varkens die een mix van eikels en diervoeders hebben gehad heten Recebo of Cebo, of gekruiste varkens. Deze zijn ook een stuk goedkoper. De andere bekende Spaanse ham, Serrano, is van een ander varkensras, de “cerdo blanco” (witte varken).
Albondigas:
Albóndigas zijn Spaanse vleesballetjes in tomatensaus en is één van de enorm populaire tapas in Spanje. U kan dit gerechtje eveneens terugvinden als hoofdgerecht in sommige plaatsen in Spanje.
Ingrediënten:
0,5 kg rundsvlees
2 uien
1 ei
100 gr. pijnboompitten
1 teentje knoflook
0,5 kg tomaten
100 gr. bloem
1 takje tijm
Spaanse tortilla:
De Spaanse tortilla is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken, en vindt haar oorsprong in het binnenland van Spanje. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. Regelmatig wordt ui en knoflook toegevoegd. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging aan een salade, op een baguette met tomaat, of in blokjes of puntjes als tapa.
Calamares:
Calamares of calamari is een traditioneel tapagerecht dat uit gefrituurde pijlinktvis bestaat. Het gerecht komt in heel het Middellandse Zeegebied onder gelijkvormige namen voor. Als soorten worden uitsluitend de gewone pijlinktvis (Loligo vulgaris) en de Noordse pijlinktvis (Loligo Forbesii) gebruikt. Deze komen voor in de Middellandse Zee en het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.
Pijlinktvis heeft korte tentakels en een landwerpig lichaam met vooraan twee vinnen. Dit torpedovormige lichaam wordt leeggehaald, schoongemaakt en in ringen gesneden. Deze worden kort (2 minuten) gekookt en daarna – al of niet in gekruid beslag – gefrituurd.
Patatas bravas:
Patatas bravas (aardappelen in een pittige tomatensaus), ook wel patatas á la brava of papas bravas genoemd, zijn aardappelen in ongelijke vorm gesneden met een grootte van ongeveer 2 centimeter, gefrituurd in olie. Vaak gaan de aardappelen vergezeld met een hete, pikante tomatensaus, de salsa brava, welke over de patatas bravas wordt gegoten en gezamenlijk heet wordt opgediend.
Dit gerecht is zeer gebruikelijk in cafés en andere eetgelegenheden in enkele delen van Spanje, waar men het kan nuttigen vergezeld van een glas bier of wijn, geserveerd als een portie of tapas (aperitiefhapje). Bovendien kan men dit gerecht vaak bestellen, met een aantal verschillende sauzen en verder chorizo, chistorra of gebraden kip.